Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Ramazan’da kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalı!

Ramazan’da kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalı!
Ramazan’da kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalı!
27 Şubat 2025 Perşembe Okuma 11.398

Çorbasız Ramazan olmaz!

Çay, yemekten 2 saat sonra içilmeli!

Ramazan ayında öğün sayısının artırılması, dengeli besin tüketimi, sıvı alımına dikkat edilmesi ve porsiyon kontrolünün sağlanmasının önemine dikkat çeken Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Sahurda en iyi menü kahvaltılık tarzı beslenmedir. Mideye doygunluk hissi verecek çorba menüye dahil edilmelidir.” dedi.

 İftar ve sahur arasındaki sürede sık sık ve azar azar beslenmek için en az 2 ara öğün yapılması önerisinde bulunan Şahin, “Metabolizma hızını arttırıp, kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalıdır” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Kübra Şahin, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

İftar, sahur ve ara öğünler dengeli olmalı!

Öğün sayısının artırılması, dengeli besin tüketimi, sıvı alımına dikkat edilmesi ve porsiyon kontrolünün sağlanmasının önemine dikkat çeken Beslenme Uzm. Kübra Şahin, Ramazan ayında öğün sayısının iftar, mutlaka sahur ve 2 küçük ara öğün ile en az toplam 4 öğünü bulacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, “Her gün 4 temel besin grubunu (peynir/yumurta/et/tavuk/balık gurubu, süt/yoğurt gurubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu) belirli miktarlarda iftar, sahur ve gece öğünlerinde eşit ve dengeli bir biçimde tüketilmeye çalışılmalı.” dedi.

Çorbasız Ramazan olmaz!

Çorbaların Ramazan sofralarının en önemli başlangıç besini olduğunu da kaydeden Beslenme Uzm. Kübra Şahin, “Ana öğünlerde; çorba, et-tavuk veya balık gibi yağsız-derisiz et çeşitleri, sebze ve kuru baklagil yemekleri, çeşitli sebzelerden oluşan salatalar, bulgur, tarhana, erişte gibi tam tahıllılar, çavdar, tam buğday veya karışık çok tahıllı ekmekler ve mutlaka hazmın kolaylaşması için komposto veya hoşaf tercih edilmelidir. İlk oruç açıldığında çorba ile başlayıp, bir süre ara verildikten sonra etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle yemeğe başlanılması; yavaş sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra az yağlı / ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmelidir. Bu durum hem doygunluk hissinin sağlanması hem de sindirim problemlerinin önlenmesi açısından etkili olacaktır.” diye konuştu.

Sahurda en iyi menü kahvaltı!

Ana yemek olarak etli veya etsiz sebze yemekleri, haftada 1-2 gün kırmızı et, 3-4 gün beyaz et, 1-2 günde kuru baklagil yemekleri tercih edilmesi önerisinde bulunan kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

“Sahurda en iyi menü kahvaltılık tarzı beslenmedir. Mideye doygunluk hissi verecek çorba menüye dahil edilmelidir. Protein içeriği yüksek besinler tüketildiğinde tokluk süresini artırmaktadır. Örneğin, haşlanmış yumurta veya biberli, domatesli bir menemen sahur için gayet uygun besinlerdir. Normal ekmek yerine tam buğday unundan, çavdar ekmeği, kepekli ekmek gibi posa ve lif içeriği yüksek ekmek ürünleri tüketilirse tokluk hissi artacaktır. Ayrıca süt tüketimi hem tokluk hissi vermesi hem de sıvı içeriği açısından önemlidir. Öğünlerde de yoğurt, cacık, ayran gibi protein ve kalsiyumu yüksek besinlere de yer verilmelidir.”

İftar ve sahur arasında en az 2 ara öğün yapılmalı

Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük besilerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Ara öğünlerde ise; taze mevsime uygun meyveler, çorba, dondurma, sütlü tatlılar, kuru meyve ve yağlı tohumlar gibi besinler tercih edilmelidir. İftar ve sahur arasındaki sürede sık sık ve azar azar beslenmek için en az 2 ara öğün yapılmalı.” ifadesinde bulundu.

Günde en az 2 porsiyon meyve çiğ ya da komposto olarak tüketilmeli

Günde en az 2 porsiyon meyvenin çiğ ya da komposto olarak tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Şahin, “Şeker içeriği yüksek gıdalar kan şekerini hızla yükseltirler ve hızla düşürürler, bu da ertesi gün çok çabuk acıkılmasına ve kan şekerinin çok daha çabuk düşmesine sebep olacaktır. Şerbetli tatlılar yerine; sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Tok tutacağına inanılan hamur işleri denilen mantı, makarna, börek, gözleme, ekmek ve kızartma ağırlıklı besinleri sahurda fazla miktarda tüketmek tehlikelidir. Çünkü bu tür besinler uyanıldığında midede ağırlık, yanma ve ekşime hissettirebilmektedir.” şeklinde konuştu.

Çay, yemekten 2 saat sonra içilmeli!

Vücudun ihtiyacı olan suyun; metabolik su, günlük içilen sıvılar (çay, kahve, taze sıkılmış meyve suları, ayran, komposto suyu gibi) ve yenilen yiyeceklerle sağlandığını kaydeden Öğr. Gör. Kübra Şahin, “İftar ve sahur arasında sıvı gereksinimini karşılamak için ortalama 2–2,5 litre su tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra çay, kahve içmek doğru değildir. Çay ve kahvenin içerisinde bulunan maddeler demirin emilimini azaltmaktadır. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra çay veya kahve içilmelidir.” dedi.

Tokluk sinyaline dikkat! 

Ramazan’da bütün gün oluşan açlıktan sonra, kişilerin iftarda çok hızlı bir şekilde ve çok miktarda besin tükettiğine işaret eden Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Bu alışkanlık kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olur. Beyin, ilk yemek yemeğe başladığı süreden en az 20 dakika sonra tokluk sinyali oluşturur. Bu yüzden hızlı yemek yemeniz tokluk sinyali oluşuncaya kadar daha çok miktarda besin tüketilmesine ve kilo alınmasına neden olacaktır. Sahurdan iftara kadar olan sürede aç kalındığı için metabolizma hızı zamanla yavaşlar. Kişi önce biraz kilo verir ancak bir süre sonra kilo verme durur ve sonrasında kilo artışı gerçekleşir. Bu olumsuzluklardan korunmak için, öğün sıklığı arttırılmalıdır.” diye konuştu.

Kilo artışını önlemek için sahur…

Dengeli ve sağlıklı beslenme ile kilo artışını önlemek için öncelikle alınan enerjinin azaltılması gerektiğini ifade eden Beslenme Uzm. Kübra Şahin, “Uzun süre açlıktan sonra sadece tek öğünde tüm besinlerin tüketilmesi doğru değildir. O nedenle az miktarda, öğünleri bölecek şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Metabolizma hızını artırmak için en önemli nokta az az sık sık beslenmektir. Metabolizma hızını arttırıp, kilo almamak için mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahur yemekleri azar azar, iyice çiğneyerek tüketilmelidir. Çiğ sebze, domates, salatalık, biber gibi hem enerjisi düşük hem de sıvı içeriği yüksek olan, C vitamini açısından zengin yiyeceklere mutlaka sahurda yer verilmelidir. Sahurda fazla yeme isteği olmadığı durumlarda ise 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve kan şekerini dengede tutmak için yeterli olacaktır.” ifadesinde bulundu.

İftarda hafif yemekler tercih edilmeli

Metabolizma hızını artırmak için bir diğer yolun ise iftarda birden tüm besinleri yemek yerine bölerek ve ara vererek tüketmek olduğunu kaydeden Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Hafif yemekler tercih edilmelidir. Yemek üzerine hemen tatlı, meyve, kuruyemiş tarzı besinler tüketilmemelidir. Bunlar 1 saat aralıklı olarak tüketilmelidir. Oruç tutulan günde harcanılan enerji ile normal günde harcanılan enerji farklıdır. Bu yüzden dengeli bir beslenme programınızın olması özellikle vücuttaki yağ miktarının artmasına engel olacaktır.” şeklinde sözlerini tamamladı. 



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

ESOGÜ’de "Beyin Ölümü ve Donör Bakımı" Eğitimi Düzenlendi
ESOGÜ’de "Beyin Ölümü ve Donör Bakımı" Eğitimi Düzenlendi
Ülkemizde 30 yaş üzerindeki her 3 kişiden 1’i obezite hastası!
Ülkemizde 30 yaş üzerindeki her 3 kişiden 1’i obezite hastası!
Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!
Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
ALERJİ UZMANINDAN BAHAR İÇİN ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER
ALERJİ UZMANINDAN BAHAR İÇİN ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nden Gurur Veren Proje
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nden Gurur Veren Proje
Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!
Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!
Sosyal Fobi misiniz? Çekingen misiniz?
Sosyal Fobi misiniz? Çekingen misiniz?
Aşırı Güneş Sarı Nokta Hastalığına Davetiye Çıkarıyor
Aşırı Güneş Sarı Nokta Hastalığına Davetiye Çıkarıyor
EN SIK GÖRÜLEN 5 KADINSAL HASTALIĞA DİKKAT!
EN SIK GÖRÜLEN 5 KADINSAL HASTALIĞA DİKKAT!
Negatif düşünce pozitiften 7 kat daha güçlü!
Negatif düşünce pozitiften 7 kat daha güçlü!
Bebeklikte sağlanamayan güvenli bağlanma tüm yaşamı etkileyebiliyor!
Bebeklikte sağlanamayan güvenli bağlanma tüm yaşamı etkileyebiliyor!
Prof. Dr. Serkan Durdu : “Kadın Kalbi Farklı Konuşur”
Prof. Dr. Serkan Durdu : “Kadın Kalbi Farklı Konuşur”
Şifayı Eskişehir Şehir Hastanesinde Buldu!
Şifayı Eskişehir Şehir Hastanesinde Buldu!
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Personeline Yangın Eğitimi ve Tatbikatı Düzenlendi
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Personeline Yangın Eğitimi ve Tatbikatı Düzenlendi
Alerjik rinit, çocukların okul başarısını düşürüyor
Alerjik rinit, çocukların okul başarısını düşürüyor
Dikkat! Merdivenler herkes için yararlı değil
Dikkat! Merdivenler herkes için yararlı değil
Vitaminleri doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilir!
Vitaminleri doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilir!
ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞINA DİKKAT!
ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞINA DİKKAT!
5 yaşındaki çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli…
5 yaşındaki çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli…
Sağlıklı yaşlanma için 8 önemli alışkanlık
Sağlıklı yaşlanma için 8 önemli alışkanlık
Beynin Kendini İyileştirme Yeteneği Öğrenme Güçlüğüne Umut Oluyor
Beynin Kendini İyileştirme Yeteneği Öğrenme Güçlüğüne Umut Oluyor
Sabahları daha şiddetli olan baş ağrısına dikkat!
Sabahları daha şiddetli olan baş ağrısına dikkat!
KETEM Standına Yoğun İlgi: Erken Tanının Önemi Vurgulandı
KETEM Standına Yoğun İlgi: Erken Tanının Önemi Vurgulandı
Gençler arasında yaygın ama ağız sağlığını tehdit ediyor!
Gençler arasında yaygın ama ağız sağlığını tehdit ediyor!
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’den Mihalgazi ve Sarıcakaya’ya Ziyaret
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’den Mihalgazi ve Sarıcakaya’ya Ziyaret
KALP SAĞLIĞI İÇİN İHMALE GELMEZ 7 ÖNERİ!
KALP SAĞLIĞI İÇİN İHMALE GELMEZ 7 ÖNERİ!
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Gözde alerji mevsimi başladı
Gözde alerji mevsimi başladı
Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!
Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!
Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor…
Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor…
ELEKTRONİK SİGARALAR: GENÇLER İÇİN YENİ BİR TEHDİT
ELEKTRONİK SİGARALAR: GENÇLER İÇİN YENİ BİR TEHDİT
Kalp masajını herkes yapamaz!
Kalp masajını herkes yapamaz!
30 Yıl Açık Gözle Uyuyan Hasta Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Şifasını Buldu
30 Yıl Açık Gözle Uyuyan Hasta Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Şifasını Buldu
Eskişehir’de Normal Doğumu Teşvik Eden Ebelik Eğitimi Tamamlandı
Eskişehir’de Normal Doğumu Teşvik Eden Ebelik Eğitimi Tamamlandı
Sağlık deposu zerdeçalın ana maddesi kurkumin’in  5 bilimsel faydası!
Sağlık deposu zerdeçalın ana maddesi kurkumin’in 5 bilimsel faydası!
‘mış gibi’ gülmek bile yetiyor…
‘mış gibi’ gülmek bile yetiyor…
Erteleme Hastalığı Nedir? Neden Herşeyi Erteleriz?
Erteleme Hastalığı Nedir? Neden Herşeyi Erteleriz?
3. Tıbbi Acil Çağrı Yönetimi Eğitimi Başarıyla Tamamlandı
3. Tıbbi Acil Çağrı Yönetimi Eğitimi Başarıyla Tamamlandı
Anaçağ Anaokulu Öğrencilerinden İl Sağlık Müdürlüğü’ne Anlamlı Buluşma
Anaçağ Anaokulu Öğrencilerinden İl Sağlık Müdürlüğü’ne Anlamlı Buluşma
Eskişehir’de Kanserle Mücadelede Önemli Adımlar
Eskişehir’de Kanserle Mücadelede Önemli Adımlar
Eksozom Kök Hücre Nedir?
Eksozom Kök Hücre Nedir?

Bunlar da ilginizi çekebilir