Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!

Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!
Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!
6 Haziran 2025 Cuma Okuma 20.429

Eti kavurma değil haşlama yiyin!

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini sağlıklı seçenekler olarak önerdi. 

Yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesinin hem sindirim sorunlarına yol açabildiğini hem de et kalitesi açısından uygun olmadığını ifade eden Şahin, “Hemen tüketilen et serttir ve çiğnenmesi, sindirimi zordur. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen et daha yumuşak ve lezzetli hale gelir, sindirimi kolaylaşır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı'nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Yetişkin bir birey için günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin genellikle normalden fazla olabildiğini kaydeden Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Ancak sağlıklı kalmak ve sindirim sorunları yaşamamak için günlük et tüketim miktarına dikkat etmek önemlidir. Yetişkin bir birey için günlük et tüketimi 100-150 gram (pişmiş ağırlık) civarında olmalıdır. Kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları dikkate alındığında et tüketimi daha sınırlı miktarda (örneğin 70-100 gram) olmalıdır.” dedi.

Bayramda kavurma ve kızartmadan kaçının! 

Etin pişirilme yönteminin hem besin değerini hem de sağlık üzerindeki etkilerini doğrudan etkilediğini anlatan Şahin, şöyle devam etti:

“Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde bu farklar daha da önem kazanır. Haşlama, önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Düşük kalorili bir yöntem ve sindirim kolaydır. Yağ oranı azalır çünkü yağın bir kısmı suya geçer. Fırında pişirme de önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Besin değerini büyük ölçüde korur. Doymuş yağ eklenmeden pişirme imkânı sağlar. Aşırı yüksek sıcaklıkta pişirme varsa besin kaybı ve zararlı bileşik oluşumu olabilir. Kavurma ise kaçınılması gereken bir pişirme yöntemidir. Sindirimi zor olabilir. Yüksek doymuş yağ ve kolesterol içerdiği için kalp-damar hastalıkları riski artabilir. Kızartma da kaçınılması gereken bir pişirme yöntemidir. Yağ emilimi yüksektir, bu da kaloriyi ve doymuş yağ miktarını artırır. Sindirim sistemi zorlanabilir.”

Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen eti pişirin

Yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesinin hem sindirim sorunlarına yol açabildiğini hem de et kalitesi açısından uygun olmadığını ifade eden Kübra Şahin, “Hayvan kesildikten sonra et kasılır ve sertleşir. Hemen tüketilen et serttir ve çiğnenmesi, sindirimi zordur. Şişkinlik, mide ağrısı, hazımsızlık, reflü ve gastrit şikayetleri artar. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen etin kas lifleri gevşer, daha yumuşak ve lezzetli hale gelir, sindirimi kolaylaşır. Ayrıca mikrobiyolojik açıdan daha güvenli olur. Uygun hijyen sağlanmazsa, taze ve ısısı düşmemiş et bakteri üremesi için uygun ortam olabilir. Özellikle saklama koşulları uygun değilse, ishal, mide bulantısı gibi gıda zehirlenmeleri oluşabilir.” diye konuştu.  

Kırmızı et protein ve yağ açısından zengin ama…

Kırmızı etin protein ve yağ açısından zengin, fakat lif, vitamin C ve karbonhidrat açısından fakir bir besin olduğunu dile getiren Şahin, “Sebzeler, lif kaynağıdır. Sindirim sistemini destekler, bağırsak hareketlerini düzenler, antioksidan, vitamin ve mineral kaynağıdır. Tam tahıllar (tam buğday ekmeği, bulgur pilavı), karbonhidrat kaynağıdır ve enerji sağlayıp kan şekerini dengede tutar. Lif içerikleri sayesinde etle birlikte daha uzun süre tok tutar. Yoğurt-ayran-kefir gibi fermente süt ürünleri probiyotik içerikleriyle sindirimi destekler. C vitamini içeren besinler (limonlu salata, domates, yeşil biber, maydanoz, portakal, nar vb.) demir emilimini artırır.” şeklinde anlattı.

Çocuklar eti sebze ile tüketmeli

Çocukların, yaşlarına ve gelişim durumlarına göre daha az miktarda (yaklaşık 50-100 gram) et tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Haşlama, fırında veya buharda pişirme tercih edilmeli. Kızartmalardan ve çok yağlı kavurmalardan kaçınılmalıdır. Bağışıklık sistemleri tam gelişmediğinden, etin iyi pişmiş olması çok önemlidir. Eti küçük parçalara ayırarak ve yanında sebze, yoğurt, tam tahıl ile tüketmeleri gereklidir.” dedi.

Yaşlılara et kolay çiğnenebilir hazırlanmalı

Yaşlıların da kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları dikkate alınarak daha sınırlı miktarda (örneğin 70-100 gram) tüketmesi gerektiğine işaret eden Şahin, “Yumuşak ve kolay çiğnenebilir şekilde hazırlanmalı. Kavurma ve kızartma gibi ağır yöntemlerden kaçınılmalı ve tansiyon problemleri nedeniyle aşırı tuz kullanılmamalıdır. Yaşlılarda mide asidi azalır, bu nedenle sert ve yağlı et ile baharat sindirim sorununa yol açabilir.” ifadesinde bulundu.

Yemek sonrası hafif yürüyüşler yapmak sindirim için gerekli

Bayramda aşırı et tüketiminin sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Şahin, şunları söyledi:

“Kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik, mide ağrısı ve kramp, bağırsak hareketlerinde yavaşlama olabilir. Bu olumsuz etkileri azaltmak için lifli besinlerin tüketimini arttırmak, yeterli su tüketmek, yağlı, kızartışmış yiyeceklerden uzak durmak, porsiyon kontrolü yapmak, yemek sonrası hafif yürüyüşler yapmak ve probiyotik tüketmek gerekiyor.”

Fiziksel aktivite şişkinliği azaltıyor

Et tüketimi sonrası fiziksel aktivite ve su tüketimine ilişkin de bilgi veren Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Fiziksel aktivite ile sindirim sistemini hızlandırarak mide ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar ve kabızlık riskini azaltır. Ayrıca metabolizmayı destekler, kan dolaşımını arttırır, krampları ve şişkinliği azaltır. Su tüketimi ise mide ve bağırsaklarda besinlerin çözülmesine ve emilmesine yardımcı olur. Lifli besinlerin bağırsakta hareketini kolaylaştırır. Ayrıca kabızlığı önler, vücudu detoksifiye eder ve mideyi rahatlatır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Eskişehir, Türkiye’nin 4. SMA Laboratuvarı’na Kavuştu
Eskişehir, Türkiye’nin 4. SMA Laboratuvarı’na Kavuştu
YAZ SPORLARINDA EN SIK YAPILAN 5 YANLIŞ!
YAZ SPORLARINDA EN SIK YAPILAN 5 YANLIŞ!
Çocuklar İçin Yazın Tatlı Tehlikesi: Diş Çürüklerine Karşı 5 Önlem…
Çocuklar İçin Yazın Tatlı Tehlikesi: Diş Çürüklerine Karşı 5 Önlem…
Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı Hız Kesmiyor
Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı Hız Kesmiyor
ASHEP Eğitim Becerileri Eğitimi Eskişehir’de Başladı: 11 İlden Sağlıkçılar Katılıyor!
ASHEP Eğitim Becerileri Eğitimi Eskişehir’de Başladı: 11 İlden Sağlıkçılar Katılıyor!
Sağlık Bakanlığı’ndan 18 Bin Personel Alımı Müjdesi
Sağlık Bakanlığı’ndan 18 Bin Personel Alımı Müjdesi
Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!
Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!
Yumurtalık Rezervinde Azalma Genç Kadınlarda da Artıyor!
Yumurtalık Rezervinde Azalma Genç Kadınlarda da Artıyor!
Her 8 Kadından Biri Risk Altında
Her 8 Kadından Biri Risk Altında
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne "Erişilebilirlik Belgesi" Verildi!
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne "Erişilebilirlik Belgesi" Verildi!
YAZ AYLARINDA GÖZLERİMİZİ TEHDİT EDEN  6 HASTALIK!
YAZ AYLARINDA GÖZLERİMİZİ TEHDİT EDEN 6 HASTALIK!
Uzmanlardan "Hazır Kahve" Uyarısı: Görme Kaybı Riskini Artırıyor Olabilir!
Uzmanlardan "Hazır Kahve" Uyarısı: Görme Kaybı Riskini Artırıyor Olabilir!
Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!
Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!
Migren Tehlikesine Dikkat! Türkiye’de Her 100 Kişiden 21’i Migren Hastası
Migren Tehlikesine Dikkat! Türkiye’de Her 100 Kişiden 21’i Migren Hastası
Türkiye’de Bir İlk: Adalar Aile Sağlığı Merkezi’nde GETAT Uygulamaları Başladı!
Türkiye’de Bir İlk: Adalar Aile Sağlığı Merkezi’nde GETAT Uygulamaları Başladı!
ABD’den Eskişehir’e Umut Yolculuğu
ABD’den Eskişehir’e Umut Yolculuğu
Baş ağrınızın sebebi klima olabilir!
Baş ağrınızın sebebi klima olabilir!
Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?
Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?
ERKEN ERGENLİK TEHLİKESİNE DİKKAT!
ERKEN ERGENLİK TEHLİKESİNE DİKKAT!
Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil
Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!
Türkiye’de Bir İlk: Eskişehir’deki Yeni Nesil PET/BT Cihazı Hizmete Girdi!
Türkiye’de Bir İlk: Eskişehir’deki Yeni Nesil PET/BT Cihazı Hizmete Girdi!
Böbrek Hastaları Dikkat: Yaz Aylarında Beslenme ve Sıvı Tüketimi Hayati Risk Taşıyor!
Böbrek Hastaları Dikkat: Yaz Aylarında Beslenme ve Sıvı Tüketimi Hayati Risk Taşıyor!
Sigara Bel Fıtığı Yapıyor!
Sigara Bel Fıtığı Yapıyor!
Fibromiyaljiden en çok kadınlar muzdarip
Fibromiyaljiden en çok kadınlar muzdarip
Rahim Polipleri Kadın Sağlığını Sessizce Tehdit Ediyor
Rahim Polipleri Kadın Sağlığını Sessizce Tehdit Ediyor
Sivrihisar Devlet Hastanesi’nin Yeni Binası İçin Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Sivrihisar Devlet Hastanesi’nin Yeni Binası İçin Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Her 6 Çiftten 1’i Kısırlık Sorunu Yaşıyor
Her 6 Çiftten 1’i Kısırlık Sorunu Yaşıyor
Şiddeti normalleştiren evler, zorba çocuklar yetiştiriyor!
Şiddeti normalleştiren evler, zorba çocuklar yetiştiriyor!
HASHIMOTO’NUN 10 ÖNEMLİ BELİRTİSİ!
HASHIMOTO’NUN 10 ÖNEMLİ BELİRTİSİ!
Dikkat dağınıklığında “Moxo Testi” dönemi
Dikkat dağınıklığında “Moxo Testi” dönemi
METABOLİZMANIZI HIZLANDIRAN 12 ETKİLİ ÖNERİ!
METABOLİZMANIZI HIZLANDIRAN 12 ETKİLİ ÖNERİ!
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde Bayramlaşma
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde Bayramlaşma
10 SORUDA MİYOM GERÇEĞİ!
10 SORUDA MİYOM GERÇEĞİ!
Sağlıklı yaşam arayışı diyetisyenlere ilgiyi artırdı!
Sağlıklı yaşam arayışı diyetisyenlere ilgiyi artırdı!
Suya atlarken bir kez daha düşünün!
Suya atlarken bir kez daha düşünün!
Erkeklerin prostat sorununa en güçlü destek!
Erkeklerin prostat sorununa en güçlü destek!
Yalnız ebeveynler için yol haritası!
Yalnız ebeveynler için yol haritası!

Bunlar da ilginizi çekebilir