Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Sonbaharda bağışıklığınızı güçlendiren 10 beslenme önerisi

Sonbaharda bağışıklığınızı güçlendiren 10 beslenme önerisi
Sonbaharda bağışıklığınızı güçlendiren 10 beslenme önerisi
21 Eylül 2024 Cumartesi Okuma 2.052

Yemeklerinize zencefil ve zerdeçal ekleyin! 

C ile E vitaminini birlikte tüketin, çünkü… 

Bu öneriler vücut direncinizi artıracak! 

Soğuk algınlığı, grip, sinüzit, larenjit, farenjit… Sonbaharın gelmesiyle birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı bile! Sıcaklıkların azaldığı sonbahar aylarında vücut metabolizmasının ana görevi vücut ısısını stabil tutmak oluyor. Vücut soğuğa karşı kendini korumak için aldığı enerjiyi daha kontrollü kullanıyor ve bu durum  metabolizma hızını düşürürken, vücudun direncini de azaltıyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, hastalıklara karşı direnç kazanmamız için bağışıklık sistemimizi mutlaka güçlendirmemiz gerektiğine dikkat çekerek, “Bunun en etkili yollarından biri ise yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermektir. Ayrıca bol su içmek de güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamız için çok önemli. Bunların yanı sıra stresten, sigara ve alkolden uzak durmaya, düzenli spor yapmaya ve düzenli uyumaya da dikkat etmemiz gerekiyor” diyor.    

Yeterli protein aldığınızdan emin olun

Yeterli miktarda protein tüketimi vücudumuzun hastalıklardan korunmasını sağlıyor. Bu yüzden günde ortalama 4-5 köfte büyüklüğünde et/tavuk/balık veya bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagilleri, 1-2 kibrit kutusu kadar peynir ve   kaliteli protein kaynağı olan yumurtayı günlük beslenmenize mutlaka ekleyin.

Tabağınızı renklendirin

Vitaminlerin hemen hemen hepsi (A, D, E, C, B grubu, folat ve biotin) bağışıklık sisteminde ayrı ayrı görevler üstleniyorlar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, tüm bu vitaminlerin vücudumuza  pek çok fayda sağladıklarına işaret ederek “Bu vitaminlerin vücudumuza olan etkileri nedeniyle beslenmenizde çeşitlilik çok önemli. Dolayısıyla sofranızda her öğün farklı renklerde sebze ve meyvelere yer verin. Günde 7 porsiyon sebze ve meyve tüketmeniz vücudunuzun ihtiyacını karşılayacaktır” diyor. 

Yeşil çay için

Yeşil çay; içeriğinde bulunan polifenolik bileşikler sayesinde vücudumuzun enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlıyor. Yapılan çalışmalar, yeşil çayın antioksidan özelliğinin siyah çaya göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yeşil çaydan maksimum faydayı sağlayabilmek için 90 derece sıcaklıktaki suda yeşil çay yapraklarını 2 dakika bekleterek demleyin. Ancak kafein oranı yüksek olması nedeniyle günde 2-3 fincandan fazla tüketmeyin. Yeşil çay ve bazı ilaçlar aynı yoldan emildikleri için besin ve ilaç etkileşimine de dikkat etmeniz gerekiyor. Zira, özellikle antikoagülanlar (kan sulandırıcı) ile birlikte tüketimi sakıncalı olabiliyor. Dolayısıyla böbrek rahatsızlığınız, tiroit bozukluğunuz veya hipertansiyonunuz varsa ya da kan sulandırıcı kullanıyorsanız, yeşil çayı içmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. 

Çinko içeren besinleri unutmayın

Çinko güçlü bir antioksidan olması nedeniyle bağışıklık sistemimizde hayati önem taşıyan bir mineral. Bu yüzden çinko eksikliği vücut direncinin azalmasına yol açabiliyor. Kırmızı et, kümes hayvanları ve kabuklu deniz ürünleri, kurubaklagiller,  kabuklu yemişler, kabak çekirdeği, kepekli tahıllar ve süt ürünleri çinko açısından zengin besinlerden.

Yemeklerinize zerdeçal ve zencefil ekleyin

Zencefil, hücrelerimizin virüslere karşı oluşturdukları özel savunma maddelerinin üretimini uyarıyor ve anti-inflamatuar (iltihap azaltıcı) özellik gösteriyor.  Böylece vücudumuzun  direncini artırarak bizi hastalıklardan koruyabiliyor. Ayrıca bal ile karıştırılıp tüketildiğinde öksürüğe de iyi geliyor. Günde 1-2 bardak zencefilli çay içebilir, zencefil kökünü yemek pişirmede kullanabilir veya baharat olarak da kullanabilirsiniz. ‘Kurkumin’ adlı bileşiğin ana kaynağını oluşturan zerdeçal da inflamasyonu, bir başka deyişle iltihaplanmayı hafifleten bir antioksidan. Aynı zamanda bağırsak zarını koruyor ve zararlı mikropların büyümesini önlüyor. Zerdeçalı yemeklerde ve  çorbalarda baharat olarak kullanabilirsiniz.

C ile E vitaminini birlikte tüketin! 

C vitamini E vitamininin antioksidan özelliğine destek oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, bu nedenle her iki vitaminin birlikte tüketilmesinin daha fazla yarar sağladığını belirterek, “C vitamininden zengin kuşburnu, limon, çilek, kivi, yeşilbiber ve  kırmızıbiber, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ile mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgiller ile E vitamininden zengin zeytinyağı, avokado, fındık, ceviz, fıstık, ay çekirdeği ve badem gibi yağlı tohumların birlikte tüketilmeleri bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır”  diyor.

Beta karotenleri ihmal etmeyin

Beta karotenler; karetonoidler arasında organizmada en fazla A vitaminine çevrilen mucizevi bir madde. Bağışıklık sistemi üzerinde çok etkili olup, vücut direncini arttıran özelliğe sahipler. Tatlı patates, sığır karaciğeri, maydanoz, balkabağı, yumurta, mango, ıspanak, kabak, kavun ve havuç gibi besinleri beslenme listenize ekleyerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Bağırsak mikrobiyotanızı koruyun

Vücudun bağışıklık hücrelerinin yüzde 70-80’i bağırsakta bulunuyor. Sağlıksız beslenme, bağırsaktaki sağlıklı bakteri türlerine kıyasla zararlı bakteri türlerinin aşırı şekilde çoğalmasına neden olabiliyor. Bu dengesizlik de bağırsağımızın bağışıklık hücreleri oluşturma yeteneğine zarar veriyor.   Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, sağlıklı bağırsak mikrobiyotasına (mikroorganizma topluluğuna) sahip olabilmek için tek tip beslenmeden kaçınıp yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermemiz gerektiğini belirterek, “Ayrıca probiyotik besinler bağırsak florasını düzenleyerek bağışıklık sistemini destekliyorlar. Bu nedenle boza, yoğurt, kefir, tarhana, turşu, ekşi mayalı ekmek ve peynirler gibi probiyotik besinler ile kök sebzeler (karahindiba, soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması ve enginar gibi) ve tahıllar (yulaf, çavdar ve buğday) gibi prebiyotik besinleri düzenli olarak mutlaka tüketin. Ayrıca işlenmiş gıdalardan ve fast foodlardan uzak durmanız da çok önemli” diye konuşuyor.

Omega-3 yağ asidi olmadan olmaz

Omega-3 yağ asitleri  bağışıklık sistemimizi destekleyerek vücudumuzu hastalıklara karşı koruyor.  Ceviz, ketentohumu, chia tohumu, somon ve deniz ürünleri omega-3 kaynakları arasında yer alıyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için haftada 1-2 kez balık tüketmeyi ihmal etmeyin.

D vitamini şart! 

D vitamini vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasında görevli önemli bir vitamin. Vücudumuzda yeterli düzeyde D  vitamini bulunmuyorsa vücut direncimiz hastalıklara karşı düşüyor. Yağlı balıklar (somon, tonbalığı, uskumru, sardalye), yumurta sarısı, karaciğer (dana eti), peynir ve mantarlar (shiitake, portobello) D vitamininden zengin besinler arasında yer alıyor. D vitamininin vücudumuzda aktif hale gelebilmesi için cildimizin güneş ışınlarıyla da temas etmesi gerekiyor. Bu nedenle her gün 11.00-15.00 saatleri arasında mutlaka 15 dakika güneşe çıkıp D vitamininin sentezlenmesini sağlamanız bağışıklık sisteminiz için çok önemli.



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Uzmanlardan Yapay Zekâ Terapisi Konusunda Kritik Uyarı: "Kesinlikle Hayır"
Uzmanlardan Yapay Zekâ Terapisi Konusunda Kritik Uyarı: "Kesinlikle Hayır"
Eskişehir’de Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları Anlatıldı
Eskişehir’de Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları Anlatıldı
Yaşamsal Krizler ve Stres, İntihar Riskini Artırıyor
Yaşamsal Krizler ve Stres, İntihar Riskini Artırıyor
Gizli Tehdit: Paratiroid Adenomu
Gizli Tehdit: Paratiroid Adenomu
İyi Huylu Prostat Büyümesinin 6 Belirtisine Dikkat!
İyi Huylu Prostat Büyümesinin 6 Belirtisine Dikkat!
Çocuğunuzu Sonbahar Hastalıklarından Koruyun: 7 Etkili Yol
Çocuğunuzu Sonbahar Hastalıklarından Koruyun: 7 Etkili Yol
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Anlamlı Sosyal Sorumluluk Projesi
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Anlamlı Sosyal Sorumluluk Projesi
İl Sağlık Müdürlüğü’nde MHRS Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
İl Sağlık Müdürlüğü’nde MHRS Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Çocuklarda Kasık Fıtığına Dikkat!
Çocuklarda Kasık Fıtığına Dikkat!
Okullarda Artan Bulaşıcı Hastalık Tehlikesine Karşı Uyarılar
Okullarda Artan Bulaşıcı Hastalık Tehlikesine Karşı Uyarılar
50 Yaş Üstü Erkeklerin Önemli Sorunu: Prostat Kanseri
50 Yaş Üstü Erkeklerin Önemli Sorunu: Prostat Kanseri
Kahvaltıda Bal Tüketen Çocuklar Derste Daha Başarılı Oluyor
Kahvaltıda Bal Tüketen Çocuklar Derste Daha Başarılı Oluyor
Zona Hastalığı: Belirtileri, Risk Faktörleri ve Aşıyla Korunma
Zona Hastalığı: Belirtileri, Risk Faktörleri ve Aşıyla Korunma
Yaşa Bağlı Omurga Hasarlarını Önlemenin Yolları
Yaşa Bağlı Omurga Hasarlarını Önlemenin Yolları
Batıl İnançların Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi: Fayda mı, Zarar mı?
Batıl İnançların Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi: Fayda mı, Zarar mı?
Kayısı Çekirdeği: Şifa mı, Zehir mi? Uzmanlar Uyarıyor
Kayısı Çekirdeği: Şifa mı, Zehir mi? Uzmanlar Uyarıyor
Sepsis Tehlikesi ve "Altın Saat" Uyarısı: Uzmanlar Farkındalığı Artırmaya Çağırıyor
Sepsis Tehlikesi ve "Altın Saat" Uyarısı: Uzmanlar Farkındalığı Artırmaya Çağırıyor
Dikkat: Mide Rahatsızlıkları Olanlar İçin Domates Uyarısı
Dikkat: Mide Rahatsızlıkları Olanlar İçin Domates Uyarısı
Eylül Ayı: Prostat Kanseri Farkındalık Ayı
Eylül Ayı: Prostat Kanseri Farkındalık Ayı
13 Eylül Dünya Sepsis Günü: Sepsis Nedir ve Nasıl Korunulur?
13 Eylül Dünya Sepsis Günü: Sepsis Nedir ve Nasıl Korunulur?
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde Yeni Tomografi Dönemi
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde Yeni Tomografi Dönemi
Kamu Kurumlarında Sigara Bırakma Kampanyası Düzenlendi
Kamu Kurumlarında Sigara Bırakma Kampanyası Düzenlendi
Diş Hekimi Korkusu (Dentofobi) Terapi ve VR Gözlükle Yenilebilir
Diş Hekimi Korkusu (Dentofobi) Terapi ve VR Gözlükle Yenilebilir
Cilt Hastalıklarının Kaynağı Bağırsaklarda Olabilir
Cilt Hastalıklarının Kaynağı Bağırsaklarda Olabilir
Kalp Çarpıntısı Ciddiye Alınmalı: Uzmanlardan Önemli Uyarılar
Kalp Çarpıntısı Ciddiye Alınmalı: Uzmanlardan Önemli Uyarılar
Okul Kantinindeki Masum Görünen Atıştırmalıklar Çocukların Dişlerini Tehdit Ediyor
Okul Kantinindeki Masum Görünen Atıştırmalıklar Çocukların Dişlerini Tehdit Ediyor
Düzenli Tarama ile Jinekolojik Kanserlerden Korunun
Düzenli Tarama ile Jinekolojik Kanserlerden Korunun
Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obezite hastası!
Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obezite hastası!
Teknoloji Kullanımı, Genç Yaşta Boyun Fıtığı Riskini Artırıyor
Teknoloji Kullanımı, Genç Yaşta Boyun Fıtığı Riskini Artırıyor
Çifteler Devlet Hastanesi, 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazıyla Hizmet Kalitesini Artırıyor
Çifteler Devlet Hastanesi, 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazıyla Hizmet Kalitesini Artırıyor
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Aile Sağlığı Merkezlerini Denetledi
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Aile Sağlığı Merkezlerini Denetledi
İl Sağlık Müdürü, Fizyoterapistlerin Gününü Kutladı
İl Sağlık Müdürü, Fizyoterapistlerin Gününü Kutladı
Bebek Akademisi Başladı: Aileler Bilinçleniyor
Bebek Akademisi Başladı: Aileler Bilinçleniyor
Ruh Sağlığında Yapay Zeka Kullanımı Kontrollü Olmalı
Ruh Sağlığında Yapay Zeka Kullanımı Kontrollü Olmalı
Sonbaharda Hamileler İçin Sağlık Rehberi
Sonbaharda Hamileler İçin Sağlık Rehberi
Akıllı Telefon Kullanımı Boynunuzu 5 Kat Daha Fazla Zorluyor
Akıllı Telefon Kullanımı Boynunuzu 5 Kat Daha Fazla Zorluyor
Okul Başarısızlığının Gizli Nedeni: Görme Sorunları
Okul Başarısızlığının Gizli Nedeni: Görme Sorunları
Yazdan Kalan Enfeksiyonlarla Kışa Girmeyin
Yazdan Kalan Enfeksiyonlarla Kışa Girmeyin
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Halk Sağlığı Haftası Etkinliği
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Halk Sağlığı Haftası Etkinliği
Uzmanından Işıltılı Bir Cilt İçin Hayati Tüyolar
Uzmanından Işıltılı Bir Cilt İçin Hayati Tüyolar
Sürekli Özür Dilemek: Nezaket mi, Psikolojik Sorun mu?
Sürekli Özür Dilemek: Nezaket mi, Psikolojik Sorun mu?
Eskişehir İl Ambulans Servisi Personeline Temel Modül Eğitimi Verildi
Eskişehir İl Ambulans Servisi Personeline Temel Modül Eğitimi Verildi

Bunlar da ilginizi çekebilir