Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!

Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!
Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!
6 Haziran 2025 Cuma Okuma 1.059

Eti kavurma değil haşlama yiyin!

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini sağlıklı seçenekler olarak önerdi. 

Yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesinin hem sindirim sorunlarına yol açabildiğini hem de et kalitesi açısından uygun olmadığını ifade eden Şahin, “Hemen tüketilen et serttir ve çiğnenmesi, sindirimi zordur. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen et daha yumuşak ve lezzetli hale gelir, sindirimi kolaylaşır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı'nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Yetişkin bir birey için günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin genellikle normalden fazla olabildiğini kaydeden Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Ancak sağlıklı kalmak ve sindirim sorunları yaşamamak için günlük et tüketim miktarına dikkat etmek önemlidir. Yetişkin bir birey için günlük et tüketimi 100-150 gram (pişmiş ağırlık) civarında olmalıdır. Kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları dikkate alındığında et tüketimi daha sınırlı miktarda (örneğin 70-100 gram) olmalıdır.” dedi.

Bayramda kavurma ve kızartmadan kaçının! 

Etin pişirilme yönteminin hem besin değerini hem de sağlık üzerindeki etkilerini doğrudan etkilediğini anlatan Şahin, şöyle devam etti:

“Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde bu farklar daha da önem kazanır. Haşlama, önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Düşük kalorili bir yöntem ve sindirim kolaydır. Yağ oranı azalır çünkü yağın bir kısmı suya geçer. Fırında pişirme de önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Besin değerini büyük ölçüde korur. Doymuş yağ eklenmeden pişirme imkânı sağlar. Aşırı yüksek sıcaklıkta pişirme varsa besin kaybı ve zararlı bileşik oluşumu olabilir. Kavurma ise kaçınılması gereken bir pişirme yöntemidir. Sindirimi zor olabilir. Yüksek doymuş yağ ve kolesterol içerdiği için kalp-damar hastalıkları riski artabilir. Kızartma da kaçınılması gereken bir pişirme yöntemidir. Yağ emilimi yüksektir, bu da kaloriyi ve doymuş yağ miktarını artırır. Sindirim sistemi zorlanabilir.”

Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen eti pişirin

Yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesinin hem sindirim sorunlarına yol açabildiğini hem de et kalitesi açısından uygun olmadığını ifade eden Kübra Şahin, “Hayvan kesildikten sonra et kasılır ve sertleşir. Hemen tüketilen et serttir ve çiğnenmesi, sindirimi zordur. Şişkinlik, mide ağrısı, hazımsızlık, reflü ve gastrit şikayetleri artar. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen etin kas lifleri gevşer, daha yumuşak ve lezzetli hale gelir, sindirimi kolaylaşır. Ayrıca mikrobiyolojik açıdan daha güvenli olur. Uygun hijyen sağlanmazsa, taze ve ısısı düşmemiş et bakteri üremesi için uygun ortam olabilir. Özellikle saklama koşulları uygun değilse, ishal, mide bulantısı gibi gıda zehirlenmeleri oluşabilir.” diye konuştu.  

Kırmızı et protein ve yağ açısından zengin ama…

Kırmızı etin protein ve yağ açısından zengin, fakat lif, vitamin C ve karbonhidrat açısından fakir bir besin olduğunu dile getiren Şahin, “Sebzeler, lif kaynağıdır. Sindirim sistemini destekler, bağırsak hareketlerini düzenler, antioksidan, vitamin ve mineral kaynağıdır. Tam tahıllar (tam buğday ekmeği, bulgur pilavı), karbonhidrat kaynağıdır ve enerji sağlayıp kan şekerini dengede tutar. Lif içerikleri sayesinde etle birlikte daha uzun süre tok tutar. Yoğurt-ayran-kefir gibi fermente süt ürünleri probiyotik içerikleriyle sindirimi destekler. C vitamini içeren besinler (limonlu salata, domates, yeşil biber, maydanoz, portakal, nar vb.) demir emilimini artırır.” şeklinde anlattı.

Çocuklar eti sebze ile tüketmeli

Çocukların, yaşlarına ve gelişim durumlarına göre daha az miktarda (yaklaşık 50-100 gram) et tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Haşlama, fırında veya buharda pişirme tercih edilmeli. Kızartmalardan ve çok yağlı kavurmalardan kaçınılmalıdır. Bağışıklık sistemleri tam gelişmediğinden, etin iyi pişmiş olması çok önemlidir. Eti küçük parçalara ayırarak ve yanında sebze, yoğurt, tam tahıl ile tüketmeleri gereklidir.” dedi.

Yaşlılara et kolay çiğnenebilir hazırlanmalı

Yaşlıların da kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları dikkate alınarak daha sınırlı miktarda (örneğin 70-100 gram) tüketmesi gerektiğine işaret eden Şahin, “Yumuşak ve kolay çiğnenebilir şekilde hazırlanmalı. Kavurma ve kızartma gibi ağır yöntemlerden kaçınılmalı ve tansiyon problemleri nedeniyle aşırı tuz kullanılmamalıdır. Yaşlılarda mide asidi azalır, bu nedenle sert ve yağlı et ile baharat sindirim sorununa yol açabilir.” ifadesinde bulundu.

Yemek sonrası hafif yürüyüşler yapmak sindirim için gerekli

Bayramda aşırı et tüketiminin sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Şahin, şunları söyledi:

“Kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik, mide ağrısı ve kramp, bağırsak hareketlerinde yavaşlama olabilir. Bu olumsuz etkileri azaltmak için lifli besinlerin tüketimini arttırmak, yeterli su tüketmek, yağlı, kızartışmış yiyeceklerden uzak durmak, porsiyon kontrolü yapmak, yemek sonrası hafif yürüyüşler yapmak ve probiyotik tüketmek gerekiyor.”

Fiziksel aktivite şişkinliği azaltıyor

Et tüketimi sonrası fiziksel aktivite ve su tüketimine ilişkin de bilgi veren Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Fiziksel aktivite ile sindirim sistemini hızlandırarak mide ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar ve kabızlık riskini azaltır. Ayrıca metabolizmayı destekler, kan dolaşımını arttırır, krampları ve şişkinliği azaltır. Su tüketimi ise mide ve bağırsaklarda besinlerin çözülmesine ve emilmesine yardımcı olur. Lifli besinlerin bağırsakta hareketini kolaylaştırır. Ayrıca kabızlığı önler, vücudu detoksifiye eder ve mideyi rahatlatır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nde Bayramlaşma Coşkusu
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nde Bayramlaşma Coşkusu
Bayram sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin!
Bayram sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin!
Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!
Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!
Bayram Sofraları Kalbinizi Yormasın!
Bayram Sofraları Kalbinizi Yormasın!
Eskişehir’de Bayramda Şehit Yakınları ve Gazilere Ziyaretler
Eskişehir’de Bayramda Şehit Yakınları ve Gazilere Ziyaretler
Eskişehir’de "Halk Sağlığı Tayfaları" Yarışmasıyla Sağlık Bilinci Artırıldı
Eskişehir’de "Halk Sağlığı Tayfaları" Yarışmasıyla Sağlık Bilinci Artırıldı
Bayramda Et Tüketiminizi Sağlıklı Planlayın
Bayramda Et Tüketiminizi Sağlıklı Planlayın
Bayramda Şeker Göze Vuruyor
Bayramda Şeker Göze Vuruyor
"DİNLENDİRİLMEMİŞ ET TÜKETİMİ, KALP AĞRISI İLE KARIŞTIRILAN KRAMPLARA YOL AÇABİLİR"
"DİNLENDİRİLMEMİŞ ET TÜKETİMİ, KALP AĞRISI İLE KARIŞTIRILAN KRAMPLARA YOL AÇABİLİR"
KURBAN BAYRAMI’NI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!
KURBAN BAYRAMI’NI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!
Tiroid bozuklukları anksiyeteye sebep olabiliyor
Tiroid bozuklukları anksiyeteye sebep olabiliyor
Kurban Kesiminde Hijyen Kurallarına Dikkat: Toplum Sağlığı İçin Hayati Öneme Sahip
Kurban Kesiminde Hijyen Kurallarına Dikkat: Toplum Sağlığı İçin Hayati Öneme Sahip
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dünya Tütünsüz Gününde Kapsamlı Farkındalık Etkinliği
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dünya Tütünsüz Gününde Kapsamlı Farkındalık Etkinliği
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Tütünsüz Gün Vurgusu
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Tütünsüz Gün Vurgusu
Kanserli hastaların tatilde dikkat etmesi gereken 9 madde
Kanserli hastaların tatilde dikkat etmesi gereken 9 madde
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Sofralar İçin Altın Kurallar
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Sofralar İçin Altın Kurallar
Beyin sisi gerçekte ne?
Beyin sisi gerçekte ne?
Sivil Toplum Örgütlerinden Eskişehir Diş Hastanesi’ne Ziyaret
Sivil Toplum Örgütlerinden Eskişehir Diş Hastanesi’ne Ziyaret
ÇOCUKLARDA BAĞIRSAK ENFEKSİYONU TEHLİKELİ OLABİLİR!
ÇOCUKLARDA BAĞIRSAK ENFEKSİYONU TEHLİKELİ OLABİLİR!
Eskişehir’de "Halk Sağlığı Bilgi Yarışması" Finali Büyük İlgi Gördü
Eskişehir’de "Halk Sağlığı Bilgi Yarışması" Finali Büyük İlgi Gördü
SKOLYOZ ÇOCUĞUNUZUN SAĞLIKLI VE HAREKETLİ BÜYÜMESİNİ ENGELLEMESİN
SKOLYOZ ÇOCUĞUNUZUN SAĞLIKLI VE HAREKETLİ BÜYÜMESİNİ ENGELLEMESİN
"Sessiz Tehlike: Elektronik Sigara Gençlerin Cebinde!"
"Sessiz Tehlike: Elektronik Sigara Gençlerin Cebinde!"
Zorlukların üstesinden gelmek için psikolojik sağlamlık şart!
Zorlukların üstesinden gelmek için psikolojik sağlamlık şart!
Yunus Emre Gençlik Merkezi’nden Eskişehir Şehir Hastanesi Çocuk Servisine Bayram Ziyareti
Yunus Emre Gençlik Merkezi’nden Eskişehir Şehir Hastanesi Çocuk Servisine Bayram Ziyareti
Eskişehir’de Mesai Dışı Poliklinik Hizmetleri Haziran Ayında da Devam Ediyor!
Eskişehir’de Mesai Dışı Poliklinik Hizmetleri Haziran Ayında da Devam Ediyor!
15. Bölge ASKOM Toplantısı Kütahya’da Gerçekleştirildi
15. Bölge ASKOM Toplantısı Kütahya’da Gerçekleştirildi
YAZA FORMDA GİRMENİZİ SAĞLAYACAK 7 ETKİLİ ÖNERİ!
YAZA FORMDA GİRMENİZİ SAĞLAYACAK 7 ETKİLİ ÖNERİ!
Ogmentasyon ile implant mümkün!
Ogmentasyon ile implant mümkün!
SİGARANIN YOL AÇTIĞI 5 HASTALIĞA DİKKAT!
SİGARANIN YOL AÇTIĞI 5 HASTALIĞA DİKKAT!
MS Hastalığında Çarpıcı Gerçek: Kadınlarda Görülme Sıklığı Erkeklerin 2 Katı
MS Hastalığında Çarpıcı Gerçek: Kadınlarda Görülme Sıklığı Erkeklerin 2 Katı
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Nadir Bir Vaka
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Nadir Bir Vaka
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Kitap Fuarı’nda Sağlık Okuryazarlığı Desteği
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Kitap Fuarı’nda Sağlık Okuryazarlığı Desteği
Eskişehir’de Yenidoğan Canlandırma Eğitimi Başarıyla Tamamlandı
Eskişehir’de Yenidoğan Canlandırma Eğitimi Başarıyla Tamamlandı
AKCİĞER KANSERİNİN 9 SİNYALİNE DİKKAT!
AKCİĞER KANSERİNİN 9 SİNYALİNE DİKKAT!
VARİS AKCİĞERDE PIHTIYA NEDEN OLABİLİR!
VARİS AKCİĞERDE PIHTIYA NEDEN OLABİLİR!
Her mevsim güneş kremi kullanmak şart!
Her mevsim güneş kremi kullanmak şart!
İyi Huylu Prostat Büyümesini Yeni Nesil Cerrahi Tedavilerle İyileştirmek Mümkün
İyi Huylu Prostat Büyümesini Yeni Nesil Cerrahi Tedavilerle İyileştirmek Mümkün
Doğru yaşam tarzı seçimi yaşlanmayı geciktiriyor!
Doğru yaşam tarzı seçimi yaşlanmayı geciktiriyor!
MS hastaları için güneş ışığı çok önemli
MS hastaları için güneş ışığı çok önemli
Eskişehir’de Acil Sağlık Hizmetleri Masaya Yatırıldı
Eskişehir’de Acil Sağlık Hizmetleri Masaya Yatırıldı
Eskişehir’de Yenidoğan Canlandırma Eğitimi: Bebek Sağlığı İçin Kritik Adım
Eskişehir’de Yenidoğan Canlandırma Eğitimi: Bebek Sağlığı İçin Kritik Adım
Eskişehir’de Çocukların Psikososyal Gelişimi İçin Aile Sağlığı Merkezlerine Süpervizyon Ziyaretleri
Eskişehir’de Çocukların Psikososyal Gelişimi İçin Aile Sağlığı Merkezlerine Süpervizyon Ziyaretleri

Bunlar da ilginizi çekebilir