Erhan Erden SEyitgazi Belediye Başkan Adayı


Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat
Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat
6 Ağustos 2025 Çarşamba Okuma 1.022

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat: Uzmanlardan 18 Maddelik Kılavuz

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, besin zehirlenmesi vakalarında artış yaşanıyor. Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferhat Çetin, dünya genelinde her yıl 600 milyon kişiyi etkileyen ve 420 bin kişinin hayatına mal olan besin zehirlenmesinin, özellikle sıcak havalarda ciddi riskler taşıdığını belirtti. Dr. Çetin, yeterli müdahale edilmediğinde vücutta aşırı su kaybı, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gibi ciddi komplikasyonların gelişebileceği uyarısında bulundu.

Sıcak Hava ve Hijyen Eksikliği Riski Artırıyor

Sıcak ve nemli havanın, mikropların hızla çoğalması için uygun bir ortam oluşturması, yaz aylarında besin zehirlenmesi vakalarının artışındaki en önemli neden olarak gösteriliyor. Piknik gibi dış mekan aktivitelerinde hijyen koşullarının düşmesi ve gıdaların uzun süre oda sıcaklığında kalması da riski artırıyor. Özellikle az pişmiş et, tavuk ve yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri, iyi yıkanmamış salatalar ve uygun saklanmamış kremalı ürünler, zehirlenmeye en sık neden olan etkenler arasında yer alıyor.

Belirtiler ve Risk Grupları

Besin zehirlenmesinin ilk belirtileri genellikle karın ağrısı, bulantı ve kusma ile başlıyor. İlerleyen aşamalarda ishal, ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi semptomlar görülebiliyor. Belirtilerin ortaya çıkma süresi 6-48 saat arasında değişebiliyor. Dr. Çetin, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin besin zehirlenmesinde hayati risk altında olduğunu vurguluyor.

Besin Zehirlenmesine Karşı 18 Önemli Önlem

Dr. Ferhat Çetin, doğru gıda hijyeni ve uygulamalarıyla besin zehirlenmesinin büyük ölçüde önlenebileceğini belirterek, alınması gereken önlemleri maddeler halinde sıraladı:

Besinleri Satın Alırken:

  • Ambalajı hasar görmüş ürünleri almayın. Hasarlı ambalajlar, mikroorganizmaların gıdaya bulaşmasına neden olabilir.

  • Soğuk zincir ürünlerini taşırken dikkatli olun. Marketten aldığınız soğuk ürünleri buz aküsü veya termal çanta ile taşıyın ve eve varır varmaz buzdolabına yerleştirin.

  • Son kullanma tarihlerini kontrol edin. Tarihi geçmiş ürünleri tüketmek, salmonella gibi zararlı bakterilere maruz kalma riskini taşır.

  • Taze, canlı renkli ve ezilmemiş ürünleri seçin. Gıdanın görünümü, tazeliği ve potansiyel bozulma durumu hakkında ipuçları verir.

Besinleri Saklarken:

  • Doğru soğuklukta saklayın. Buzdolabı sıcaklığı 0-4°C, dondurucu sıcaklığı ise -18°C veya daha düşük olmalıdır. Pişmiş yiyecekleri 2 saat içinde buzdolabına kaldırın.

  • Çapraz bulaşmayı önleyin. Çiğ et, tavuk ve balığı buzdolabında diğer gıdalardan ayrı, alt raflarda ve kapalı kaplarda saklayın.

  • Hava almayacak kaplarda saklayın. Açıkta kalan yiyecekleri hava almayacak kaplarda veya streç filmle sararak muhafaza edin.

Besinleri Hazırlarken:

  • Ellerinizi mutlaka yıkayın. Yemek hazırlığına başlamadan önce ve çiğ gıdalara dokunduktan sonra ellerinizi en az 20 saniye sabun ve ılık suyla yıkayın.

  • Etler için ayrı bir kesme tahtası ve bıçak kullanın. Çiğ gıdalardaki bakterilerin diğer gıdalara bulaşmasını engelleyin.

  • Yüzeyleri düzenli olarak temizleyin. Gıda hazırlığı yaptığınız tezgah ve lavabo gibi tüm yüzeyleri düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin.

  • Sebze ve meyveleri bol su altında iyice yıkayın. Kabuklarını soyacak olsanız bile tüm sebze ve meyveleri bol su altında yıkayın.

Besinleri Pişirirken:

  • Et, tavuk, balık ve yumurtayı iyice pişirin. Yüksek ısı, zararlı bakterileri öldürür. Et termometresi kullanarak iç sıcaklıkları kontrol edin.

  • Donmuş gıdaları oda sıcaklığında çözdürmeyin. Donmuş gıdaları buzdolabında, soğuk su altında veya mikrodalgada çözdürün.

  • Pişmiş gıdaları bir kereden fazla ısıtmayın. Aynı yemeği birden fazla ısıtmak, bakterilerin çoğalmasına neden olabilir ve yemeği bir zehre dönüştürebilir.

Dışarıda Besin Tüketirken:

  • Güvenilir yerleri tercih edin. Temizlik standartlarına dikkat eden işletmeleri seçin ve kaynağı belirsiz gıdalardan kaçının.

  • Tamamen pişmiş ve sıcak olmasına dikkat edin. Özellikle et ve tavuk gibi riskli gıdaların iyi pişirilmiş ve sıcak servis edildiğinden emin olun.

  • Çiğ veya az pişmiş gıdalardan kaçının. Yüksek bakteri yükü taşıyabilecek çiğ et ve az pişmiş deniz ürünleri tüketirken çok dikkatli olun.

  • Açık büfelerdeki gıdaların sıcaklık kontrolünü yapın. Açık büfelerde gıdaların uygun sıcaklıkta (60°C üzeri sıcak, 5°C altı soğuk) tutulduğundan emin olun.



Gönderen: journal



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar

Sağlık

Ağız Sağlığı, Ömür Boyu Süren Bir Yatırım
Ağız Sağlığı, Ömür Boyu Süren Bir Yatırım
Eskişehir Şehir Hastanesi, Kardiyolojide Bir İlke İmza Attı
Eskişehir Şehir Hastanesi, Kardiyolojide Bir İlke İmza Attı
Eskişehir İl Müftülüğü ve Odunpazarı ÇASMER Arasında İş Yeri Hekimliği Protokolü İmzalandı
Eskişehir İl Müftülüğü ve Odunpazarı ÇASMER Arasında İş Yeri Hekimliği Protokolü İmzalandı
Eskişehir’de Normal Doğum Eylem Planı Başarılı Oldu
Eskişehir’de Normal Doğum Eylem Planı Başarılı Oldu
Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat
Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat
Kilo Kontrolü Göz Sağlığı İçin de Hayati Önem Taşıyor
Kilo Kontrolü Göz Sağlığı İçin de Hayati Önem Taşıyor
Emzirme, Sadece Beslenmek Değil, Güvenli Bağlanmanın Temeli
Emzirme, Sadece Beslenmek Değil, Güvenli Bağlanmanın Temeli
Kepek Ekmeği Kilo Aldırır mı?
Kepek Ekmeği Kilo Aldırır mı?
Ses kısıklığına yol açan 7 etken ve güçlü bir ses için 9 püf noktası
Ses kısıklığına yol açan 7 etken ve güçlü bir ses için 9 püf noktası
Tepebaşı 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi, Kapsamlı Hizmetlerle Faaliyette
Tepebaşı 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi, Kapsamlı Hizmetlerle Faaliyette
Risk Esaslı Denetim Sistemi (REDES) Toplantısı Yapıldı
Risk Esaslı Denetim Sistemi (REDES) Toplantısı Yapıldı
İl Sağlık Müdürü’nden Dünya Emzirme Haftası Kapsamında Ziyaret
İl Sağlık Müdürü’nden Dünya Emzirme Haftası Kapsamında Ziyaret
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası: Anne Sütünü Artırmak İçin 6 Öneri
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası: Anne Sütünü Artırmak İçin 6 Öneri
Burun Tıkanıklığı Yaşıyorsanız Dikkat: Nedeni Sadece Burun Etiniz Olmayabilir!
Burun Tıkanıklığı Yaşıyorsanız Dikkat: Nedeni Sadece Burun Etiniz Olmayabilir!
Obezite Cerrahisinde ’Revizyon’ İhtiyacı Artıyor: Uzmanlardan Önemli Uyarılar
Obezite Cerrahisinde ’Revizyon’ İhtiyacı Artıyor: Uzmanlardan Önemli Uyarılar
Cildinizde Renk Değişiklikleri Varsa Dikkat: Yaz Mantarı Olabilir
Cildinizde Renk Değişiklikleri Varsa Dikkat: Yaz Mantarı Olabilir
Gerçek Arkadaşlık, Ruh Sağlığınız İçin Vazgeçilmez Bir İhtiyaç
Gerçek Arkadaşlık, Ruh Sağlığınız İçin Vazgeçilmez Bir İhtiyaç
Diş Dolgusu Hakkında Merak Edilen Her Şey
Diş Dolgusu Hakkında Merak Edilen Her Şey
Diş Çıkaran Bebekler İçin Ebeveynlere 8 Öneri
Diş Çıkaran Bebekler İçin Ebeveynlere 8 Öneri
Meme Kanseri Hastalarına Yaz Ayları İçin Önemli Öneriler
Meme Kanseri Hastalarına Yaz Ayları İçin Önemli Öneriler
Kadın Kısırlığına Karşı Önemli Öneriler
Kadın Kısırlığına Karşı Önemli Öneriler
Alzheimer’dan Korunmada Ezber Bozan Yaklaşım: Bulmaca Yerine Sudoku Çözün
Alzheimer’dan Korunmada Ezber Bozan Yaklaşım: Bulmaca Yerine Sudoku Çözün
Fibromiyalji Çocuklarda da Sık Görülüyor: Kronik Ağrıya Karşı 7 İlaçsız Yöntem
Fibromiyalji Çocuklarda da Sık Görülüyor: Kronik Ağrıya Karşı 7 İlaçsız Yöntem
Türkiye’de Her Beş Polikistik Böbrek Hastasından Biri Hastalığın Genetik Olduğunu Bilmiyor
Türkiye’de Her Beş Polikistik Böbrek Hastasından Biri Hastalığın Genetik Olduğunu Bilmiyor
Emzirme Haftası’nda Uzmanlardan Önemli Rehber: Anne Sütüyle Sağlıklı Başlangıç
Emzirme Haftası’nda Uzmanlardan Önemli Rehber: Anne Sütüyle Sağlıklı Başlangıç
AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı’ndan Eskişehir Şehir Hastanesi’ne Ziyaret
AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı’ndan Eskişehir Şehir Hastanesi’ne Ziyaret
Uzmanından Anne ve Babalara Kritik Uyarı: "Çürük Bulaşıcıdır, İlk Dişten İtibaren Koruyun!"
Uzmanından Anne ve Babalara Kritik Uyarı: "Çürük Bulaşıcıdır, İlk Dişten İtibaren Koruyun!"
Eskişehir Hastanelerinde Ağustos Ayı Mesai Dışı Poliklinik Hizmeti Başladı
Eskişehir Hastanelerinde Ağustos Ayı Mesai Dışı Poliklinik Hizmeti Başladı
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcıları Günyüzü’ndeki Sağlık Tesislerini Ziyaret Etti
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcıları Günyüzü’ndeki Sağlık Tesislerini Ziyaret Etti
Çocuklara Büyük Felaketler Nasıl Anlatılmalı?
Çocuklara Büyük Felaketler Nasıl Anlatılmalı?
Dünya Emzirme Haftası’nda Anneler İçin Kritik Uyarı: Emzirmeyi Engelleyen 6 Hurafe!
Dünya Emzirme Haftası’nda Anneler İçin Kritik Uyarı: Emzirmeyi Engelleyen 6 Hurafe!
Yaz Aylarında Göz Enfeksiyonlarına Dikkat: Önleminizi Alın
Yaz Aylarında Göz Enfeksiyonlarına Dikkat: Önleminizi Alın
Süreli Sağlık Raporları İçin MHRS Üzerinden Randevu Kolaylığı
Süreli Sağlık Raporları İçin MHRS Üzerinden Randevu Kolaylığı
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcılarından Mihalıççık’taki Sağlık Tesislerine Yerinde İnceleme
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcılarından Mihalıççık’taki Sağlık Tesislerine Yerinde İnceleme
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Çifteler ve İnönü İlçelerine Kapsamlı Sağlık Hizmetleri Sunumu
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Çifteler ve İnönü İlçelerine Kapsamlı Sağlık Hizmetleri Sunumu
Eskişehir Halk Sağlığı Bülteni’nin Üçüncü Sayısı Yayımlandı
Eskişehir Halk Sağlığı Bülteni’nin Üçüncü Sayısı Yayımlandı
Afet Sonrası Travmalarla Baş Etmede Psikososyal Destek Hayati Rol Oynuyor
Afet Sonrası Travmalarla Baş Etmede Psikososyal Destek Hayati Rol Oynuyor
Kadınları Tehdit Eden Yaz Hastalıkları: Uzmanlardan Korunma Yolları ve Önemli Uyarılar
Kadınları Tehdit Eden Yaz Hastalıkları: Uzmanlardan Korunma Yolları ve Önemli Uyarılar
Sağlıklı Gülüşler Bebeklikten Başlıyor: Uzmanlardan Çocuklarda Diş Sağlığı Uyarısı
Sağlıklı Gülüşler Bebeklikten Başlıyor: Uzmanlardan Çocuklarda Diş Sağlığı Uyarısı
Yaz Aylarına Dikkat: Molluscum Enfeksiyonu Daha Kolay Bulaşıyor!
Yaz Aylarına Dikkat: Molluscum Enfeksiyonu Daha Kolay Bulaşıyor!
Sabri Ülker Vakfı’ndan Hipertansiyon Hastalarına Yaz Aylarında Sağlıklı Yaşam Uyarısı
Sabri Ülker Vakfı’ndan Hipertansiyon Hastalarına Yaz Aylarında Sağlıklı Yaşam Uyarısı
TÜRKÖK Protokolü Türk Kızılay ile Genişletildi
TÜRKÖK Protokolü Türk Kızılay ile Genişletildi

Bunlar da ilginizi çekebilir